My Sis's ni, memang suka makan.. so, kebetulan plak saya ni memang minat memasak... jadi da cuba banyak resepi pasal kari2 ni... INI adalah yg terbaik dari sa.. My Home Made... Javanese Style... Makan ngan Roti Jawa.. sedap gila... ada masa sa tulis resepi Roti Jawa plak.... Gambar ni just hiasan bukan yg sa masak ar... LoL... ok la, Selamat Mencuba....
Bahan-Bahan
· Kepala Ikan Besar (500-600g)
· Bawang merah, Putih & Halia (Cincang Halus)
· Rempah 4 seGenG
· 4-5 biji Buah Keras (Tumbuk Halus)
· Daun Kesum
· Kacang bendi 8 biji (Lebih pun Boleh – Agak2 La)
· 1- 2 biji tomato (Potong 2)
· 1- 2 biji Bawang Merah Besar (Potong 4)
· 1-2 Biji Terung Goreng (Goreng Dulu Tau)
· Garam, Gula, & serbuk Pati Ayam (Bahan Perisa)
· Air Masak (Agak2 La)
· Sedikit Minyak Masak untuk Menumis
Cara Memasak
1) Mula2 Letakkan Serbuk Kari dlm Bekas, Campur dengan sedikit Air Masak.
2) Panaskan Minyak Masak dan Tumis Bawang & Halia Cincang juga Masukkan Rempah 4
seGenG…Masak sehingga Bawang sedikit Garing. Kemudian Masukkan Serbuk Kari…
Masak sehingga Naik Minyak…
3) Masukkan Air Masak (pastikan kepala ikan tersebut separuh terendam) klu kurang,
nanti2 blh tambah juga 2… so, Agak2 La…
4) Masukkan Buah Keras, Daun Kesum, Bahan Perisa & Kepala Ikan. Kecilkan api, masak sehingga
Kuah Pekat. Jika kurang air.. blh la tambah…
5) Klu kamu rasa Kepala ikan 2 da Masak n Kuah pun da Pekat.. (pastikan Cukup Rasa)
6) Masukkan Kacang Bendi, Tomato, Bawang Besar n Terung Goreng selama 1-2 minit..
Siap Dah… yehhh